تحلیل بنیادی پتروشیمی خراسان

کارخانه شرکت پتروشیمی خراسان در سال 1375 شروع به بهره‌‌برداری نموده است. شرکت در بهمن ماه 1391 در فرابورس پذیرفته شده است و نماد شرکت در سال 1397 به بورس اوراق بهادار تهران انتقال یافته است.

کارخانه تولیدی شرکت واقع در بخش شمالی استان خراسان است و محصولات شرکت شامل اوره، آمونیاک و کریستال ملامین است. پتروشیمی خراسان یکی از تولید کننده‌های اوره کشور با ظرفیت اسمی سالانه 495 هزار تن اوره است. شرکت معمولا 20 درصد بالای ظرفیت اسمی فعالیت می‌کند و در حال حاضر برنامه جهت توسعه و افزایش ظرفیت در آینده نزدیک ندارد.

مهمترین ماده اولیه استفاده شده در تولید محصولات، گاز خوراک مصرفی است که وابسته به دستورالعمل تعیین نرخ خوراک پتروشیمی‌ها و قیمت دلار است. یکی از اصلی‌‌ترین ریسک‌های شرکت و همین‌طور سایر اوره سازها، معیار قیمت‌گذاری گاز خوراک در دوره بلند‌مدت است. بر اساس آخرین مصوبات نرخ خوراک پتروشیمی بر اساس  میانگین نرخ‌های جهانی تعیین خواهد شد. نرخ گاز خوراک در چند سال اخیر بسیار پر نوسان بوده است و نرخ‌های 3 تا 13 سنت برای هر متر مکعب را تجربه کرده است. در 3 سال اخیر میانگین نرخ حدود 12 سنت بوده است.

فروش شرکت پتروشیمی خراسان به دو بخش داخلی و صادراتی تقسیم می‌شود.
افغانستان بزرگترین وارد کننده اوره شرکت است.

عمده فروش داخلی شرکت در بخش کشاورزی است که در گذشته بر اساس یک نرخ ریالی از پیش تعیین شده برای حمایت از کشاورزان صورت می‌گرفت (این نرخ در مقایسه با قیمت بازارهای جهانی با تخفیف زیادی همراه بوده است) و از سمت دیگر گاز خوراک مصرفی شرکت‌ها بر اساس نرخ دلار رسمی بانک مرکزی بوده است. اخیرا با توجه به افزایش بالای نرخ ارز و هزینه‌های مواد اولیه شرکت، اوره کشاورزی بر اساس میانگین قیمت معاملات اوره در بورس کالا تعیین می‌شود و نرخ گاز خوراک هم بر اساس دلار بازار آزاد تعیین می‌شود. نرخ فروش صادراتی شرکت بر اساس نرخ‌های جهانی و دلار بازار آزاد تعیین می‌شود.

مهمترین عامل اثرگذار بر روی درآمد شرکت، نرخ جهانی اوره است و در حدود 80 درصد از فروش شرکت مرتبط با این محصول است. در سمت هزینه‌های شرکت، هزینه مواد مستقیم، انرژی (گاز سوخت) و دستمزد بخش اصلی بهای تمام شده هستند و بالای 70 درصد کل هزینه های شرکت را به خود اختصاص می‌دهند.

در حال حاضر شرکت با سه مشکل اصلی مواجه است که شامل فروش صادراتی محصولات با تخفیف قابل توجه (به دلیل تحریم ها)، خروج ایران از لیست بازار اوره هند و در نهایت  رشد سهم ترکمنستان (گرفتن بازار شرکت های ایرانی در کشور افغانستان) می‌باشد.

 

 

 

نظرات

  • 26 می 2020 پاسخ
    بابک احمدی

    با سلام بنده 99/02/13 تعداد ۱۲۰۰ سهم از پتروشیمی خراسان به قیمت هر سهم ۵۸۹۰ تومان خریداری کردم متاسفانه روزبه روز قیمت داره پایین میاد الان ۵۲۰۰ تومانه لطفا راهنمایی کنید چکارکنم سهم بفروشم یا صبر کنم متشکرم