شرکت بورس کالای ایران

بورس کالای ایران درمرداد 1386در تهران تأسیس و شرکت در تاریخ 1390/07/12 در بازار پایه فرابورس پذیرفته شد. به سبب بخشنامه سازمان بورس و اوراق بهادار، سهام شرکت بورس کالای ایران به چهار گروه کارگزاران، تولیدکنندگان، نهادهای مالی و سایر اشخاص تقسیم شده است که هیچ یک حق معامله سهم خود در گروه دیگر را نداشته و به همین سبب شرکت دارای چهار تابلو قیمت در بازار است.
درحال حاضر عمده درآمدهای شرکت از معاملات فیزیکی تأمین می شود یکی از دلایل آن این است که تا سال 1394 عمده معاملات به صورت فیزیکی انجام می شده ولی باید انتظار داشت که اقبال بیشتر به سمت ابزارهای اوراق بهادارسازی شده حرکت کند. با آن که کارمزد معاملات ابزارهای اوراق بهادارسازی شده کمتر است اما گردش آنها در طی دوره به مراتب بیشتر از معاملات فیزیکی است. چنانچه در آمار معاملات سال 95 هم پیداست هم اکنون هم معاملات اوراق بهادار کالایی از معاملات فیزیکی سبقت گرفته است و پیش بینی می شود این روند ادامه داشته باشد. شرکت بورس کالای ایران در زمینه معرفی و توسعه محصولات نوین مالی بسیار پیشرو بوده و بعد از آغاز معاملات آتی سکه طلا در سال 1389 همچنان در عرصه توسعه کالاهای جدیدتر و ابزارهای مالی بروزتر بسیار فعال بوده است. از همین جهت در سال قبل شرکت اقدام به ایجاد سپرده کالایی برای برخی کالاها و ایجاد معاملات اختیار طلا نمود و در همین حال ورود زعفران و پسته به تالار معاملات از دیگر نوآوری های بورس کالا در سال 95 بوده است.
در سال 96 هم با ورود سپرده های کالایی، صندوقهای سرمایه گذاری کالایی به وجود آمده اند که از مهمترین آن ها می توان به صندوق های طلا اشاره کرد. همچنین شرکت برنامه های متعددی برای ایجاد و گسترش حیطه فعالیت خود دارد که از جمله آن می توان به درج معاملات سیمان، سنگ آهن و … اشاره کرد.
یکی از پروژه های بزرگ بورس کالا ورود ابزارهای مشتقه بر روی ارز به بازار معاملات است. با این که شرکت بسترهای لازم برای ایجاد و تسویه اینگونه ابزارها را تهیه کرده است. از آنجا که اینگونه ابزارهای مالی نیاز به مجوز بانک مرکزی دارد، هم اکنون امکان این معاملات وجود ندارد ولی می توان انتظار داشت که با تک نرخی شدن ارز مجوز انتشار این اوراق بهادار هم صادر شود.
از دیگر پتانسیل های بورس کالا، سیستم و مدیریت به روز آن است که سبب می شود، ایجاد همکاری آن با بورس های خارجی به مراتب از سایر بورس های دیگر کشور آسان تر باشد. بنابر صحبت های مدیر عامل فعلی؛ دکتر سلطانی نژاد، تلاش هایی هم برای ایجاد رابطه با بورس های جنوب شرق آسیا آغاز شده است.
طبق اصول بورس های کشور میزان سود تقسیمی شرکت بورس کالای ایران بسیار پایین است و دلیل عمده آن کوچک بودن سرمایه بانک نسبت به حجم فعالیت های آن است که در صورت فراهم آمدن سرمایه مناسب امکان ایجاد ارتباط با بازارهای بین المللی هم برای شرکت تسهیل می شود.